2014. október 25., szombat

Kezdődik az év legnagyobb kínai versenye




Holnap kezdődik az International Championship Chengduban, ami nemcsak a legnagyobb kínai torna, de összességében is a szezon egyik legnagyobb pontszerzőjévé nőtte ki magát csupán 3 év alatt. Köszönhető ez elsősorban a magas díjazásnak és a hosszú meccseknek. Az IC néhány év alatt az UK Championship elé kerülhet a fontossági listán, még ha hagyományait tekintve messze el is marad tőle. Pénzdíjban megegyezik az angliai tornával és azzal, hogy az idei szezontól az UK elődöntői csak 6 nyert frame-ig tartanak, az IC komolyabb torna benyomását kelti.



A versenyt két meghatározó játékos távollétében tartják. A hazaiak kedvence, egyben címvédő Ding Junhui nagy meglepetésre döntő frame-ben kikapott Wang Zepengtől a selejtezőben. Számomra ismeretlen amatőr kínai játékosról van szó, aki legutóbb a tegnap véget ért AT2-es állomáson játszott. Kíváncsian vártam, hogy mire képes, de Mark Davis sima 4-0-ra legyőzte, szóval nem vagyok meggyőzve róla, hogy nem egy véletlen kicsúszott eredmény volt-e a Ding elleni győzelem. A másik, selejtezőben elvérzett játékos Mark Selby, aki 4-0-s előny után kikapott az újonc Oliver Linestól 4-6-ra. Zepenggel ellentétben Lines komoly potenciállal rendelkező játékosnak tűnik, aki a héten egészen a döntőig jutott az ázsiai PTC tornán és biztosította helyét a PTC Nagydöntőben. Remélem, hogy Oliver igazolja majd a hozzá fűzött reményeimet, mert nemcsak tehetséges, de szerény, értelmes fiúnak is tűnik. Linesnak először egy helyi szabadkártyás ellenfél ellen kell majd bizonyítania.


Első negyed:


Wang ZePeng v Mitchell Mann/Niu Zhuang
Aditya Mehta v Michael White
Dominic Dale v Ian Burns
Craig Steadman v Graeme Dott
Stuart Bingham v Robbie Williams
Mark Joyce v Ryan Day
Martin Gould v Joel Walker
Nigel Bond v Mark Allen 


Azzal, hogy Ding hiányzik a tábla tetejéről a felső negyed igencsak kiszámíthatóvá vált. Az első nyolcadban Dott az egyetlen igazán nagy név, az ő negyeddöntős szereplése abszolút papírforma lenne, de mostanában Dominic Dale is képes meglepetésekre és Michel White-ot sem szabad lebecsülni. A fiatal walesi játékos továbbra is a nagy áttörésre vár és mi is lehetne jobb alkalom, mint egy jó szereplés az International Championshipen?

Bingham magabiztosan készülhet, hiszen a Shanghai Masters megnyerése után az AT2-es állomáson is győzni tudott. Úgy látszik fekszenek neki a kínai tornák. A legjobb 16 között a szintén biztató formát mutató Day lehet az ellenfele, a 8 között pedig Mark Allen akar majd minden bizonnyal revánsot venni a a shanghai döntőben elszenvedett csúfos vereségért.
Összességében Bingham tűnik a negyed legnagyobb esélyesének, de ehhez túl kell jutnia a nyolcadán, ami nem is tűnik annyira könnyű feladatnak.


Második negyed:

Barry Hawkins v Jimmy White
Oliver Brown v Mark Williams
Sam Baird v Kyren Wilson
Dechawat Poomjaeng v Mark Davis
John Higgins v Li Hang
Jamie Jones/Zhao Xintong v Kurt Maflin
Alan McManus v Anthony McGill
Ben Woollaston v Ronnie O'Sullivan

Ebben a negyedben találjuk Ronnie O’Sullivant, aki nem sűrűn fordul meg kínai tornákon és az idei szezonban nem is játszott túl sokat. Legutóbb Shanghaiban Alan McManus búcsúztatta, akivel a második körben ismét összefuthat. Ha Ronnienak sikerül belerázódnia a tornába, akkor Barry Hawkins lehet a legnagyobb ellenfél a negyeddöntőben.


Harmadik negyed:


Neil Robertson v Matthew Selt
Joe Swail/Yan Bingtao v Andrew
Zhou Yuelong v Chris Melling
David Morris v Ricky Walden
Joe Perry v Mike Dunn
Andrew Pagett v Peter Ebdon
Matthew Stevens v Jamie Burnett
Jimmy Robertson v Judd Trump

A negyed két legnagyobb neve Robertson és Trump. A negyeddöntőig egyikük útja sem tűnik túl rögösnek, bár Robertson ezt valószínűleg vitatná, hiszen már a repülőjáratát is lekéste egy baleset miatti útlezárás miatt. Azért hétfőig minden bizonnyal megérkezik a helyszínre, ahol Selt ellen kezd majd. Még sosem játszottak egymás ellen és Selt, amióta Hendryvel dolgozik javuló formát mutat, míg Robbonak meggyűlt a baja a PTC tornákkal. Most 6 nyertig játszanak, ami az ausztrálnak kedvez. Trump a legutóbbi két PTC tornán kiválóan teljesítő Jimmy Robertson ellen kezd, később pedig belefuthat Perrybe. Egy Robertson-Trump negyeddöntőn senki nem lepődne meg, ami egyben a két évvel ezelőtti döntő megismétlése is lenne.


Negyedik negyed:

Shaun Murphy v Yu De Lu
Barry Pinches v Robert Milkins
Xiao Guodong v Eden Sharav
Noppon Saengkham v Stephen Maguire
Marco Fu v Liam Highfield
David Gilbert v Zak Surety
Fergal O'Brien v Thepchaiya Un-Nooh
Rod Lawler v Oliver Lines/Huang Jiahaog

Selby kieséséből Murphy profitálhat. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez a negyed messze a legkönnyebb. Murphy remekül játszik mostanság és elnézve a sorsolását szinte kötelezőnek mondható az elődöntőbe jutása.

Bingham PTC győzelmével Higgins Champion of Champions szereplése biztossá vált, Carter pedig nem alaptalanul reménykedhet, hogy ő is ott lesz Coventryben, amennyiben olyan játékos nyeri az International Championshipet ,aki már korábban kvalifikálta magát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése